Hvad fællesspisning og sønderjyske muffins kan medføre

Opdateret 13. marts 2022

Af Elin Bonde

Jeg skal til fællesspisning i klubben onsdag den 9. marts, og jeg står på kagelisten til at skulle medbringe kage til kaffen.

Jeg sætter mig for at ville bage 50 muffins, velvidende jeg aldrig har bagt muffins før, men man er vel sønderjyde, og det kan vel ikke gå værre end galt. Jeg allierer mig med min søster, der er eminent til at bage, hun er bosat i Sønderjylland på Als, og hun sender mig én af sine gode sønderjyske opskrifter.

Efter et par timers kaos og panik i køkkenet, cykler jeg glad afsted med mine muffins.

Jeg kommer til at sidde ved samme bord som Johnny Svendsen, og jeg må selvfølgelig berette om mine trængsler under mit bageri, og nævner at opskriften er fra Sønderjylland, nærmere fra en lille landsby Broballe på Als.

”Interessant” siger Johnny, for hans kone Lilli har en søster der også bor i Broballe på Als, måske kender de hinanden?

Efter et par smsèr har vi på det rene, ja de kender hinanden.

Johnny fortæller, at søsteren alle dage har boet på Als hvor søstrene er født og opvokset.

”Interessant” siger jeg, for mine søstre har også hele deres liv boet på Als, og jeg fortæller at vores bedstefar var tvungen tysk soldat under 1. verdenskrig, hvor han var i forsyningstropperne.

”Interessant” siger Johnny, for Lilli og søsterens bedstefar var også tvungen tysk soldat under 1. verdenskrig i forsyningstropperne.

Vi taler om at de måske har kendt hinanden, og vi taler videre om vores fælles kendskab til Als og lidt alsisk historie. Jeg fortæller at jeg har et stamtræ der kan føres tilbage til 1600-tallet.

”Interessant” siger Johnny, for Lilli ligger også inde med et stamtræ.

Johnny tager hjem til Lilli, og beretter om vores samtale. Det alsiske, bedstefædre der måske kendte hinanden, stamtræ og deslige.

”Interessant” siger Lilli, men hun kunne godt tænke sig at høre mere, og min mand og jeg bliver budt på eftermiddagskaffe.

Jeg får gravet mit stamtræ frem fra gemmerne, og medbringer det til Johnnys kone Lilli.

Vi får kaffe og en fortryllende æblekage, og så får vi lagt begge stamtræ på bordet.

”Yderst interessant” udbryder vi alle fire, for det viser sig at de er identiske.

At tænke sig, at Johnnys kone og jeg nedstammer fra den samme Bonde familie af Tårup, Peter Petersen Bonde født 1678.

Det var en pudsig og spændende oplevelse, at et ukendt menneske, Johnnys kone Lilli, pludselig viser sig at have de samme forfædre som én selv.

Alt sammen udelukkende frembragt i dagens lys, af sønderjyske muffins