Kaproning hos Ældreroerne
Opdateret 25. juni 2016
Tekst: Mogens Voigts
Foto: Jørn Elsgaard og Mogens Voigts
Onsdag den 22. juni var dagen,
hvor årets kaproning skulle afvikles.
20 raske ældreroere havde tilmeldt sig og skulle fordeles i 4 både, Kongedybet, Hollænderdybet, Drogden
og Saltholm.
Konkurrencearrangøren, Ebbe Møller forklarede deltagerne, meget detaljeret, hvordan starterne skulle foregå, hvor de forskellige både skulle starte i forhold til hinanden, hvem der skulle sidde i bådene som 1ér og hvilken trøjefarve de skulle have på, hvordan bådholdene selv skulle udvælge styrmand, hvornår det var tilladt at bytte styrmand og hvem der var starter og hvem der var måldommer.
Allerede her begyndte deltagernes øjne at blive større og større, og da Ebbe skulle til at forklare hvordan lodtrækningen til de forskellige mandskaber skulle foregå, blev også deltagernes ører større og større.
Nogle hviskede til hinanden, hvordan var det nu lige vi skulle starte og hvordan kan vi vide, hvem der skal være styrmand og hvilken båd skal vi være o.s.v., blev der hvisket om.
Nå, lodtrækningen blev foretaget, besætningerne blev udfundet, styrmændene blev udfundet, og hvilken båd man skulle ro i, blev også bestemt, og så var vi klar til afgang mod Lagunen.
Ebbe har efterfølgende fået tilbud fra Dansk Forening for Rosport om at forestå afviklingen af de Danske Mesterskaber. Hans planlægning var allerede blevet bemærket i Rosportsforeningen.
1. heat på bane 1 i Kongedybet var John Robinson, Freddy Thorsen, Annette Jensen, Peter Nørup og med Hans Frederiksen som styrmand.
På bane 2 i Hollænderdybet var Allan Elgaard, Benny Nielsen, Freddy Bregendahl, Karen Nielsen og Lena Juhl som styrmand.
Som starter havde formand, Vilhelm Jensen udnævnt sig selv, da han som tidligere International håndbolddommer var vant til at fløjte i fløjten. Det var mange år siden han sidst havde dømt en håndboldkamp, så han glædede sig meget til at fløjte heatene i gang. For en sikkerheds skyld havde han taget 3 fløjter med, for som han sagde, man skal aldrig gå ned på udstyr.
1. heat blev fløjtet i gang og af sted gik det. De 2 både fulgtes ad første halvdel men så skete der noget i Hollænderdybet. Pludselig røg Karen, der sad som 1ér af sædet og kunne ikke komme op igen.
Roerne i Kongedybet så straks chancen for at vinde heatet, da de opdagede, at Karen lå nede i bunden af båden, men så let skulle det ikke gå.
De 3 andre i Hollænderdybet trak ekstra hårdt, og Karen lå på knæ og padlede med begge hænder det bedste hun havde lært, og det lykkedes at vinde heatet foran Kongedybet med en enkelt bådlængde.
Christian Søe, der var måldommer, viftede med flaget efterhånden som bådene kom over mållinjen og stor var glæden i Hollænderdybet over, at de havde vundet trods deres handicap.
Karen udtalte efter løbet, at det var med vilje hun var faldet af sædet, for hun ville hellere være styrmand. 🙂
Hollænderdybet klar til finalen.
2. heat på bane 1 Drogden var Bent Jensen, Mogens Voigts, Steen Knudsen, Ninna Feldvoss og Bjarne Thorsen som styrmand.
På bane 2 i Saltholm var Alex Vestergaard,
Finn Andersen, Kurt Hiervagen, Pelle Jandrup og med Anni Frederiksen som styrmand.
Starten gik og selvom besætningen i Drogden trak i årene alt hvad
de kunne, blev de klart slået af besætningen i Salholm, der gik videre til finalen.
I heat 3 skulle taberne i heat 1 og 2 dyste om 3-4 pladsen.
Drogden skulle starte på bane 1 og Kongedybet på bane 2.
Inden starten gjorde Bjarne Thorsen os i Drogden opmærksom på, at hans bror, Freddy Thorsen sad i den anden båd, og Bjarne vidste hvad der ville ske, hvis han slog sin storebror i denne konkurrence.
Der ville gå lang tid før Freddy igen ville tale med Bjarne, og det syntes vi naturligvis i Drogden var synd for Bjarne, så vi lagde ud i et forholdsvis langsomt tempo, som vi satte yderligere ned undervejs.
Det lykkelige for Bjarne blev da også, at vi i Drogden blev slået med flere bådlængder, og roen er igen genoprettet i familien Thorsen.
Finalen skulle nu stå mellem Saltholm på bane 1 og Hollænderdybet på bane 2.
Karen havde fået sin vilje i Hollænderdybet og var blevet styrmand og der var lagt op til en drabelig dyst de 2 både imellem.
Vilhelm fløjtede i alle 3 fløjter på én gang, og starten gik og alle trak alt hvad de havde lært. Bådene fulgtes fint ad de første 600 meter, men så begyndte Hollænderdybet af trække fra og de holdt hele vejen til mål, hvor de var en bådlængde foran Saltholm.
Anni udtalte efter løbet, at de ikke vandt grundet for meget vand i båden og hun vidste ikke hvordan ”øsen” fungerede.
Efter løbene roede alle både ind til ”Pølsestranden” hvor den medbragte mad blev indtaget og præmieoverrækkelsen foregik.
Der var præmier både til vinderne og til nr. 2.
Tak til Ebbe for en formidabel planlægning, det kan du godt gøre igen til næste år.
Seneste kommentarer
Tak til fødselarerne og alle deltagere for en sprudlende festlig fejring!
Grisefest på Mallorca kan godt lægge sig. Hyldestsang fra fødselarerne/Benny og gang i 80’ musik og dans all over