Redningsøvelse i havnen

Opdateret 9. juli 2015

Realistisk redningsøvelse i Kastrup Havn

Tekst og foto: Mogens Voigts

17 fornuftige medlemmer af ældreroerne mødte onsdag den 8. juli op til den årlige redningsøvelse i havnen.

Forinden var der lovet en kort rotur til medlemmerne, men grundet vejrliget valgte Rochefen, at der ikke skulle både på vandet, der da var udsigt til stigende vindforhold.

Der var derfor en vis ventetid inden øvelsen skulle løbe af stablen kl. 11.15, men det tog medlemmerne med godt humør.

Et medlem havde foreslået, om man ikke udover at springe i vandet med redningsvest, enten påmonteret eller at tage redningsvesten på i vandet, skulle prøve, hvor svært det kunne være, at komme op i båden igen, hvis man havde været så uheldig at falde i vandet fx under en pladsbytning.

Rochefen fandt ideen fortræffelig og satte straks i værk. Han valgte 3 garvede roere, Preben Henningsen, Alex Vestergaard og Freddy Thorsen, der roede ud i havnen i en 2ér, med Freddy som styrmand.

De skulle så vise medlemmerne, hvordan man kom op i båden, og herefter kunne medlemmerne prøve på skift.

Det viste sig, at det blev en rigtig god realistisk øvelse, som blev en øjenåbner for mange af medlemmerne.

Det er sgu svært, ja næsten umuligt at komme op i båden med redningsvesten på, så enten skal man åbne vesten, hvis det er én af klubbens veste, så brystet bliver frit, eller helt tage vesten af, hvis det er en oppustelig vest, inden man forsøger at komme op i båden.

En anden mulighed kan også være, at man forbliver i vandet og så holder fast i båden, medens de øvrige ror tættere på land, indtil den over bord faldne kan bunde og komme op i båden igen.

Efterhånden som medlemmerne kom i vandet, svømmede nogle mellem 2 årer retur til ophalerstedet, medens mange andre forsøgte at komme op i båden, og det lykkedes da også for enkelte at komme op, men de fleste måtte opgive og svømme i land mellem 2 årer.

Efterhånden som medlemmerne kom i land var det mit helt klare indtryk, at de syntes at det havde været en rigtig god redningsøvelse, der understregede, hvor vigtigt det er, for os ældre mennesker, at prøve disse øvelser, hvis man en dag skulle være uheldig at ryge over bord eller på anden måde komme i vanskeligheder ude på vandet.

Det var derfor lidt beskæmmende at se, at til den efterfølgende kaffe og kage var der mødt hele 38 medlemmer frem, men det er jo et valg man tager, at man ikke vil deltage i denne vigtige redningsøvelse, et set med mine øjne et ufornuftigt valg.

De medfølgende foto og billedteksten siger mere end ord om, hvor god og vigtig øvelsen har været, og hvor glade medlemmerne var, da den var overstået.